Ką manau apie kreditus

Darbe dažnai rašau apie kreditus ir paskolas. Dažniausiai tai greiti kreditai, kurie dabar dažnai reklamuojasi per televiziją. Pateiksiu keletą minčių apie juos, ką iš tikrųjų manau.

kreditai

Greitas kreditas nuo nelaimės neišgelbėja. Kad ir kokia euforija būtų apėmusi gavusiuosius tuos kreditus, jie nuo nelaimės neišgelbės. Kaip ir bet kokia kita pašalpa, skola ar pagalbinė priemonė žmogaus atsparumą stresui silpnina ir daro meškos paslaugą. Dabar juk nebereikia taupyti likus savaitei iki algos – juk galima paimti kreditą ir išgyventi… Taip vieną mėnesį, kitą, o paskui prasideda „linksmybės“…

Vystosi nauja priklausomybė. Tikrai, ji vystosi. Žmogus negali nesiskolinti. Bet kokia problema sprendžiama per skolas. Kadangi kreditus teikiančios bendrovės pirmąjį kreditą dažniausiai duoda nemokamai, tai galima nemažai sutaupyti einant iš vieno pas kitą. Taip išsivysto priklausomybė nuo skolinimosi, kuri yra gydoma, nes tai liga. Su priklausomybės gydymų (netiesiogiai) susipažinau dar dirbdamas azartinių lošimų srityje. Patikėkit, jūs tikrai nenorėtumėte gydytis su narkomanais ir alkoholikais, nes priklausomybės paprastai po vieną nevaikšto, šalia „nekaltos“ atsiranda ir baisesnė – narkotikai, alkoholis…

Kreditai yra brangūs. Turiu omenyje, administravimo mokesčius, kurie yra tikrasis greitųjų paskolų bendrovių uždarbis. Palūkanos vis dar didelės, todėl reikia aiškiai suvokti, kad kuo ilgiau ta paskola bus atiduodama, tuo daugiau greitųjų kreditų bendrovė gaus. Lietuviai esame gan gobšūs, todėl „šelpti“ šias įmones renkamės gana nenoriai.

Imantieji kreditus dažnai nemąsto toliaregiškai. Pasiėmiau kreditą dabar, o atiduosiu, kaip Dievas duos… Su tokiu požiūriu reikia kariauti, nes tai labai ydingas požiūris. Tai patvirtina ir visos greitųjų paskolų bendrovės, nes joms reikalingi tik mokūs klientai, o ne nuolat verkiantys, kad kitą mėnesį negalės grąžinti laiku, prašome pratęsti terminą… Pasėmei pinigų, pasinaudojai savo reikalams – grąžink juos su mokesčiu už tai, kad davėm. Viskas, toks principas.

Tie, kurie ima pinigus mano, kad paskolų davėjams svarbu, kam tie pinigai naudojami. Nė velnio. Svarbu jiems tik viena – kad laiku grąžintum ir tai darytum kuo ilgiau, nes tada gaus didesnį mokestį. Ar jie naudojami remontui, ar pravalgymui, ar naujam telefonui – vienodai!

Ne, aš nesmerkiu tų žmonių. Ne, aš jų ir neskatinu. Pats esu skolingas bankui už būstą ir kas mėnesį moku. Reiktų tik į viską žiūrėti toliaregiškiau – kas bus po 3 mėnesių, kas bus po 6? O kas po 8? Kaip elgsimės su pinigais? Lengvabūdiškai, ar stengsimės neprasiskolinti.

Geriau jau paieškokite papildomų galimybių užsidirbti po darbo – pardavinėkite savo rankdarbius, visiems kaimynams už pinigus taisykite dviračius, išnuomokite savaitgaliui savo antrą automobilį, kai išvažiuojat su šeima į kaimą… Galų gale parduokite sukauptus stiklainius nuo pomidorų padažo – rudenį jie deficitiniai :)

Bendrai , ,

Comments are closed.