Vakarienė per 15 min. už mažiau nei 10 Lt.

Noriu pasidalinti savo šeimos receptu. Šį patiekalą valgiau, kai buvau mažas ir gyvenau kaime pas tėvus. Dažniausiai juo užsiimdavo mano tėvas, nes jo „mirkalas“ buvo labai skanus ir geras.

bulvės su raugintais kopūstais ir padažu

Taigi, tikras žemaitiškas valgis – trintos bulvės su žaliais raugintais kopūstais.

Keistas pavadinimas? Be galo keistas, nes pats patiekalas taip pat keistas – kažin, ar esate tokį ragavę.

4 asmenų šeimai pamaitinti ir dar pusryčiams pasilikti reikia šių ingredientų:

15 nedidelių bulvių (kaina – 1-1,50 Lt);

0,5 litro pieno (kaina – 1,70 Lt);

100 gramų žalių lašinių (kaina ~ 2 Lt);

500 gramų ir mažiau raugintų kopūstų (500 gr. pakuotė kainuoja apie 2 Lt.);

1-2 svogūnų (kaina – 0,5 Lt);

2 šaukštų miltų;

druskos, žolelių prieskonių.

Kainą suskaičiuokim iš karto. Tai 7-8 litai, jei perkate viską tik šiam patiekalui. Neabejoju, kad turite trijų litrų stiklainį raugintų kopūstų ir maišą bulvių iš kaimo, tad realios išlaidos sumažėja dvigubai.

Šį patiekalą paruošti užtruksite lygiai tiek, kiek išvirs puodas su bulvėmis. Jų skusti nereikia – tegul verda su lupenomis – apie 15 minučių (priklauso nuo dydžio). Taigi, bulves nuplauname, sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir užkaičiame.

Tuo pat metu dedame keptuvę ant kaitlentės ir mažais kubeliais pjaustome lašinukus. 100 gramų lašinukų tikrai pakaks, nebent esate didelis jų mėgėjas. Mano atveju vaikus reikia ilgai įkalbinėti, kad lašinukai yra jėga, jie nuo jų užaugs greičiau ir bus tvirti, kaip senelis, kuris tą patiekalą gaminti ir išmokė jų tėtį… 😉 Dėl to daug ir nededu.

Kol lašinukai kepa ir lydosi riebalai, supjaustau 2 svogūnus smulkiai. Juos kepinu kelias minutes kartu su paspirgintais lašinukais.

lašinukai

Svogūnai suminkštėjo riebaluose. Dedu du šaukštus miltų ir išmaišau. Pakepinu kokią minutę. O bulvės jau kunkuliuoja!..

lašinukai miltai

Supilu pusę litro pieno ir viską išmaišau. Po kelių minučių, padažas pradeda burbuliuoti. Jį reikia nuolatos maišyti. Pridedu druskos ir prieskonių. Po poros minučių išjungiu kaitlentę ir palieku toliau burbuliuoti…

mirkalas

Nusunkiam bulves, kai šios išvirė. Šiek tiek atvėsinam, nes kitaip neįmanoma jų nulupti.

Nuluptas 3-4 bulves dedam į lėkštę ir šakute jas sutrinam.

trintos bulvės

Ant sutrintų bulvių dedam raugintus kopūstus. Jiems nieko daryti nereikia, tiesiog uždedam žalius, ką tik iš šaldytuvo ištrauktus kopūstus ir tiek.

bulvės kopūstai

Ant viršaus uždedame „mirkalo“ kelis šaukštus ir viską gerai išmaišome. No kon, paiesma žemaitėšką?..

bulvės, kopūstai, mirkalas

Tokia porcija 6 metų vaikui yra praktiškai neįveikiama, o suaugęs negali nieko daugiau daryti, tik drybsoti prie televizoriaus ir tyliai pirsčioti į fotelį…

Akivaizdu, kad lieka „mirkalo“ ir keletas bulvių. Kitą rytą, nulupate likusias šaltas bulves ir supjaustote griežinėliais. Sumetate į „mirkalo“ likučius ir pakepate, kol bulvės sušyla. Jei norite, galite įsidėti dar kopūstų, jei ne – tiesiog suvalgote tokią „pusiau“ užkepėlę.

Užtrunkate vėl ne daugiau, kaip 15 minučių. O visa tai kainuoja tuos pačius 7-8 litus. Skanaus.

P.S. Šis patiekalas gali būti 100% ekologiškas, jei gyvenate kaime ir galite gauti savo pieno, nusipirkti kaimyno ar paties giminaičių užaugintos kiaulės lašinukų, pasikasti savo bulvių ir į stiklainius prisiraugti savo darže užaugintų kopūstų. Mano atveju, tai 80% ekologiškas valgis, nes pirkau pieną – visa kita yra išauginta pas močiutę ar pas babytę ūkiuose.

Moralas šitos raštliavėlės toks: vasarą netingėkite kaime padirbėti, kad rudenį kuo daugiau produktų turėtumėte savo. Tada šeimą maitinsite itin nebrangiai ir ekologiškai.

Maistas , , , ,

3 responses to Vakarienė per 15 min. už mažiau nei 10 Lt.


  1. Dainius

    O aš maniau, kad čia firminis mano brolio patiekalas 😀
    o pasirodo nifiga. Nu nieko. Kartais geriau karti tiesa 😉

  2. Gal galetumet dar tokiu receptuku ideti? Nes 3 menesiai praejo, atsibodo jau sitas 😀 o kazka valgyti tai reikia

  3. Arunas

    Pas manę tėvai ( kilę iš Žemaitijos ) gamina taip pat , ir vadina taip pat mirkalu .Tik be kopūstų . Man tai skanu .