Šį eksperimentą sugalvojau ne pats. Tiesiog per vieną bulvarinę TV laidą žurnalistė bandė pašiepti mūsų šokėjėlius ir nusprendė juos pamaitinti patiekalu už 5 litus. Idėja puiki, o jos eksperimentas nepavyko, nes ji sugebėjo nupirkti pakelį grikių, tepamo riebalų mišinio ir viskas. Viską išvirė puode, sumaišė tą „sviestą“ ir nunešė šokėjams valgyti. Tie raukė nosį, o baltarusė Veronika Gordijevskaja pasiėmė „grėčkos“ puodą ir nusinešė… Aišku, žurnalistė dar paklausė pagyvenusių žmonių ar galima pasimaitinti už 5 litus. Tie kaip susitarę sakė, kad ne…
Įrodysiu, kad galima.
Pirmiausiai nuėjęs į parduotuvę sugalvojau, ką šį vakarą valgysime. Mūsų šeimoje labai mėgiamas patiekalas yra makaronų košė su dešra. Vaikai paprastai paprašo ir antro dubenėlio. Patiekalas paruošiamas per pusvalandį – labai paprastai. Taigi, nusprendžiau, kad gaminsiu būtent makaronų košę su dešra. Tam reikia šių ingredientų:
- 400 gramų makaronų pakelis (gali būti ir 350 g.);
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- Daktariška dešra 300 gramų;
- Druska, prieskoniai, šlakelis aliejaus ar riebalų;
- Keli šaukštai kečupo arba pomidorų padažo.
Galima dar dėti pora smulkiai supjaustytų česnako skiltelių.
Parduotuvėje visko prisipirkau per daug. Dešra – 500 gramų kainavo 2,55 Lt. Aišku, mėsos joje nedaug, tad reiktų geriau pasižiūrėti sveriamos ir nusipirkti normalios, bet šiek tiek mažiau. Taip pat paėmiau nepadoraus didumo morką. Morkoms buvo akcija – 0,99 Lt už kilogramą. Būtų pakakę ir per pus mažesnės. Už morką sumokėjau 0,32 Lt. Svogūnas didelis – gražus. Jo negaila, nes vaikams itin reikia rudenį – 0,28 Lt . Makaronų pakelis kainavo 1,59 Lt, bet tikrai buvo ir pigesnių. Už viską sumokėjau 4,74 lito, nes namie turėjau česnako ir aliejaus bei kečupo, todėl jų į kainą neskaičiavau. Bet kuriuo atveju perkant mažesniais kiekiais galima nusipirkti ir česnako galvutę, nors reikia tik 2-3 skiltelių. Prieskoniai pas mane – druska pipirai ir krapai, tad nieko čia prašmatnaus.
Taigi viskas, pirkiniai baigti, gaminame vakarienę. Makaronus verdame puode, kaip visada pasūdytam vandeny. Kol jie verda, tarkuojam morką, pjaustom svogūną, dešrą ir viską kepiname keptuvėje. Pakepinę uždedame kelis šaukštus pomidorų padažo arba kečupo, šiek tiek virinto vandens ir patroškiname. Tada supilame keptuvės turinį į nusunktų makaronų puodą ir viską sumaišome. Valio! Vakarienė paruošta – prašome visi prie stalo.
Mūsų šeimoje – keturios burnos, tad pamaitinti jas visas reikia. Vaikinai labai judrūs ir energingi, tad jiems reikia daug energijos.
Mitas sugriautas! Šeimą pamaitinti skaniai galima ir už 5 litus. Ne kepsniais ir ne cepelinais, tačiau skanaus ir kaloringo maisto galima sugalvoti.
Gal ateityje dar padarysiu tokį patį eksperimentą su kitokiais patiekalais. Noriu parodyti visiems, kad per baisiausias krizes prasimaitinti už nedideles sumas galima. Man pačiam kažkada teko prasimaitinti ir už dar mažiau, bet buvau vienas. Dabar šeima reikalauja kur kas daugiau atsakomybės. Kas dieną reikia gaminti vis kitą patiekalą, kad nenusibostų, taip pat reikia gaminti tik skaniai, nes nepavalgęs vaikas greičiau suserga…
Nesupratot jus zmones idejos..
Gaila.. ir dar sakot kad su tokia miesa nusinuodit? dar ner tokia š valgot ir nieko.. o esme ta kad jau zmones gauna atlyginima 600lt jau nekalbu apie tuos kurie pasalpas gauna.. ar pensijas minimalias.. tai cia jiems planas skirtas.. mokesciai ir lieka 100lt. koks.. ir ka siulot? nueit gal i restorana pavalgyt? ir savaite badaut.. kas jau belieka.. tik ir nuoda valgyt
Kubilius recently posted..Kitokia kavinė – Anti-cafe
Seip tai reiktu ziureti kad vaikai nuo slapenkos nesusirgtu, nes joje mesos is vis nera, jau geriau makafronai su morka ir sviestuku tada.
Jonas recently posted..Riešutainio receptas
Gera ideja su tokiu eksperimentu.
Visgi siulau nepainioti sio eksperimento prasmes.
Juk esme visai kitokia… negu jus bandote cia irodyti…
As kaip tik pries pora dienu su mama gincyjaus ar imanoma pragyventi maistui skiriant 7 Lt/ per diena, o ziuriu cia net seima uz 2Lt mazesne suma galima maitinti…
Viskas čia normaliai. Ko čia kiti kabinėjasi nelabai aišku. Nuo trupučio E „vitaminu“ niekas neužsilenks. Iš principo galima paimti mažesnį kiekį geresnės dešros ar sasyskų. Man kaip studentui, turinčiam savo šeimą (viso trys esam) ir tik man vienam dirbančiam tai yra normalus maistas. O kad nesirgti, galima naminukės gramelį kitą, kad geriau virškintų.
….. supykino, eisiu vemt, i kalejima tokius tevus uz vaiku zalojima… slyksciai atrodo, o dar ir valgyt reikia… fui…
na, retkarciais galima ir tokio maisto, bet vaikams reikia daug darzoviu, vaisiu. Butu idomu, kad sudarytumete savaites, menesio valgiarasti.
Autoriaus tikslas buvo ne sukurti kulinarinį šedevrą, bet įrodyti, kad įmanoma prasimaitinti ir už penkis litus.
Ateities eksperimentams pasiūlymai: už 5 litus galima pagaminti jau minėtą omletą, manų košę, keptas bulves, kopūstų arba morkų blynelius ir pan.
Mariau, siūlau kitą eksperimentą padaryti ar įmanoma sveikai pavalgyti už 5 litus nes dabar, kaip supratau, labiausiai visiems užkliuvo ne itin sveika patiekalo sudedamoji dalis – dešra.
Giedrė recently posted..A.Čekuolis ir reklama – ar viskas tik blogai?
O kiek sumokėjote už kurą (dujas, elektrą)? Indus ir įrankius?
Studentais gal nebuvę, nesuprantu tokiu postų. Kasdienybė.
Paruošiu kitą eksperimentą – iš ekologiško maisto. Niekas gi nesakė, kad nuolatos tokiu maitintis. Jei galima makaronų košę išvirti, tai galima bus ir kitokių košių bei troškinių padaryti.
P.S. Visus produktus pirkau specialiai šiam eksperimentui, nes pats turiu ir naminių svogūnų, ir morkų ir mėsos iš kaimo Orientavausi į miestiečius, kurie savo kaimo neturi ir nieko neaugina…
O už ką aliejaus nusipirkti jei kiekvienai mėnesio dienai tik 5 lt turi? ir ar kiekviena diena valgant tokį maistą nepasidarys bloga?
iki maisto dar daug truksta, nes kokybes tokiu atveju nera, juo labiau ta „desra“ (ir net II rusis) tai is visokiu atlieku pagaminta ir daug prifarsyruota nuodingiausiu E kad butu panasu i bent sioki toki maista.
Geriau už 5 litus nupirkti kiaušinių. Vakarienei/pusryčiams tikrai užteks visau šeimai(net 5 žmonėms)
Taip pat galima nupirkti 300 gr. varškes ir jogurtą. Miltų daug nereikia (galima paskaičiuoti kiek kainuotų porcija). Galima pagaminti varškiečius.
Per akciją galima nupirkti 1 višt. ketvirtį, morką, svogųną, pora bulvių ir išvirti sriubą. Ir mėsos bus ir daržovių.
Per akciją galima nupirkti faršo 300 gr., svogūna, miltų (porcijai paskaičiuoti). Pagaminti koldunų.
Variantų 5 litams tikrai daug. Tad nieko ypatingo. Problema tame, kad tai būtų sveikiau. Bet eksperimento esmė patinka.
Tikrai maistingiau ir sveikiau, nei antros rūšies dešra. Tokios tikrai niekada neimsiu.
Su tokios kokybės „maistu“ susivarys organizmą bet kas. Nuodas čia, ne maistas.
kas neturi savo kaimo su ekologiniu ūkiu – tam išaugs trečia koja ir mirs baisiausiose kančiose. ekologiškas svogūnas už 2 litus ir 3 ekologiškos bulvės už 3 litus – neįkandama prabanga bus jau greitai, vos už 3 mėnesių, kai ateis pirmosios sąskaitos už šildymą…
Ir vištos šiais laikais neaišku kuom šeriamos ir per kiek laiko užauginamos. Visokie GMO, ypač modifikuota soja tikrai ne į sveikatą. Sąžiningi ūkininkai vienintelis išlikimo būdas.
Vietoje II rūšies dešros verčiau paimti 400g vištos kepenėlių už tą pačią kainą. Patikėkite – daug vertingiau negu ta katastrofiška pigi „dešra“, kurią imčiau į burną tik tuo atvėju, jeigu patvory gyvenčiau ir kelias paras nevalgyčiau…
BET… Kad prasimaitinti tikrai galima ir už penkis litus, kad ir perkant vištų kaulus su mėsa bei kviečių kruopas, niekas nesiginčija, patys kartais taip gyvenam. Bet ilgai sėdint ant tokio skurdaus ir nesveiko raciono be normalios mėsos, daržovių ir rūgštaus pieno produktų neišvengiamai prasidės virškinamojo trakto problemos – sakau iš karčios patirties…